Etiketter i olika format och former, stansade eller skurna

”− Jag vill ha en vågformad etikett.  − Inga problem, det fixar vi!”

Våtlimsetiketter, vad är det?

Våra etiketter, våtlimsetiketter, är av den typen att limmet läggs på i samma process som monteringen av etiketten på flaskan/glaset/burken. Några stora användningsområden är: öletiketter, läsketiketter och livsmedelsetiketter. Oftast sitter etiketterna på en glasflaska, PET-flaska, glasburk eller plåtburk. Motsatsen till våtlimsetiketter är självhäftande etiketter som fungerar ungefär som ett klistermärke. I dagsläget har vi ingen produktion av självhäftande etiketter. Men om du vill kan vi hjälpa dig med detta också, via våra samarbetspartners.

Etikettpapper för olika ändamål

Eftersom vi är ett etikettryckeri har vi full koll på olika material som finns på marknaden som är avsedda för detta ändamål, allt från papper till metalliserat papper och även plast. Vi har en hel del olika papperskvalitéer som vi regelbundet använder till våra kunder. Här är några exempel:
Våt- och lutstarkt papper i olika varianter
Används till returglas för att etiketten ska kunna tvättas av. Flaskorna tvättas i en lutlösning och då måste etiketterna ramla av i ett stycke, annars kan hela reningsanläggningen fördärvas.
Våtstarkt papper
Dessa papper används till etiketter där man har engångsflaskor.
Metalliserat papper
Ett papper med silver metallic yta. Många ölbryggerier använder detta papper till sina flaskor.

En sak som är väldigt viktig är att man alltid använder papper som är avsett för etikettering. Här vet man vad pappret innehåller och vet att det är lämpligt på en livsmedelsförpackning. Det finns en del som använder vanligt papper avsett för broschyrer och annat, då finns det inga garantier att etiketteringen fungerar som det är tänkt eller om det bildas mögel eller annat på etiketten.

Storlek och form på etiketten

Här finns det många möjligheter, helt beroende på vad ni vill ha för resultat. Den ”enklaste” varianten är att etiketterna skärs med raka hörn till färdigformat och levereras i inplastade tråg. Den andra varianten är om ni vill ha någon annan form på etiketten, då kan vi stansa dem i speciella stansmaskiner för etiketter. Beroende på storlek och upplaga så har vi olika möjligheter. Det mest avancerade är vår automat som vi är helt ensamma om i Sverige, där vi skär, stansar och banderollerar etiketterna. Vi kan även stansa inmould-etiketter i vår stans med counterpress.

Produktionen av etiketter i tryckeriet

Tryckmetoden vi använder är offsettryck och vi kan trycka en till sex färger samtidigt plus två lacker. I vår process använder vi färger, oljor, kemikalier o.s.v. som är avsedda för livsmedelsproduktion. Detta eftersom de normala produkterna kan migrera igenom framförallt PET-flaskor och då i värsta fall avge smak på innehållet.
 Efter tryckning tar vår etikettavdelning över och skär eller stansar etiketterna. Därefter är det dags för packning och leverans. Vi packar alla etiketter i inplastade welltråg, detta för att etiketterna skall behålla sin rätta luftfuktighet. Vilket är extremt viktigt för att etikettering skall fungera på ett bra sätt i er produktion. När ni sedan har mottaget etiketterna är det lika viktigt att ni förvarar dem på ett riktigt sätt för att er produktion skall flyta på. Vill ni ha information om hur ett bra etikettlager är utformat är det bara att höra av sig, så kan vi ge en hel del tips.

Maskin för att applicera etiketten

Förutom att tillverka etiketten, kan vi även erbjuda en maskinlösning för applicering av etiketten på flaskor eller burkar. De olika maskinlösningarna kan hantera fyllhastigheter från 60 enheter per minut upp till 500 enheter per minut. De stora bryggerierna kör i storleksordningen 1 300-1 700 enheter i minuten.

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor

Vatlimsetiketter Strand Packaging

En film om fyllning och etikettering hos Oppigårds Bryggeri.
Ca 2 min in i filmen börjar etiketteringen av våra etiketter.